
Østre Bolæren
La oss vise deg den mest besøkte øya i Bolærnes øyrike
Så mye fint å se
Østre Bolærne, også kjent som Østre Bolæren, er den østligste av de tre største øyene i øygruppen Bolærne utenfor Nøtterøy i Færder kommune. Øya har et areal på om lag 0,59 km². Det høyeste punktet på Østre Bolærne er 35 meter over havet. Vestfold fylkeskommune kjøpte øya i 2004, og har bygget om øyas militærforlegninger til et aktivitetssenter med overnattingsmuligheter, restaurant og kiosk.
Med fantastisk utsikt over Ytre Oslofjord er denne unike perlen også godt tilrettelagt med servicebygg, badestrender og grillplasser, flotte turstier og veier, kanoner og bunkerser, rik flora, restaurant og kiosk, overnattingsmuligheter, idrettshall, fotballslette, gjestehavn, teltplass og kystledhytte som drives av Oslofjorden Friluftsråd.
Kystledhytta på Østre Bolæren tilbyr opphold i selveste Kommandantboligen fra 1917, som opprinnelig huset kommandanten på fortet. Kjøkkenet er utstyrt med kjøleskap, komfyr og annet nødvendig utstyr. Boligen kan leies under ett eller du kan leie sengeplasser enkeltvis der kjøkken og oppholdsrom disponeres av alle leietakere. Les mer om alle overnattingsmulighetene, lenger ned på denne side.
Fra gjestehavnen på Østre Bolærn går det en fin kyststi som leder turisten rundt hele øyen, blant annet til toppen av øya hvor du kan og studere signalstasjonen og kanonstillinger, med fantastisk fantastisk utsikt over Oslofjorden og Skagerak. Fra toppen kan du se 4 fyrstasjoner, inkludert innseilingsfyrene Færder fyr og Torbjørnsskjær fyr. Du kan fortsette stien rundt hele øya.

Øya har også veier som er mulig å ta seg fram på for folk som er dårlige til beins eller er avhengige av hjul. Sånn sett gir Østre Bolæren også folk med nedsatt bevegelighet en mulighet til å oppleve de ytre delene av fjorden. Om du er interessert i klatring, er det en tilrettelagt klatreløype i en fjellvegg på østsiden av øya.

Under store deler av turen på Østre Bolæren, så har du god utsikt til Ytre Oslofjord + fyrene. Klarer du å se se alle fire fyrene i bildet? Færder fyr, Torbjørnskjær fyr, Fulehuk fyr, og Hollenderbåen, er alle et sted i horisonten.
Bildet ovenfor: Badestranden Nordbukta på nordsiden av Østre Bolæren. Flott badestrand. Her en vårdag i sen april.

Populært utfartssted for båtfolket
Bolærne er etter hvert blitt et kjent utfartssted for båtfolket. Mange bruker gjestehavna på Østre Bolærne som overnattingssted med seilbåten før seilasen går videre neste dag til Sørlandskysten eller den svenske vestkysten, eller Danmark neste. En klar majoritet setter kursen for Østre Bolæren og gjestehavna her.

Servicebygget ved gjestehavnen på Østre Bolæren

Østre Bolærne har utvilsomt blant de beste badeplassene i ytre Oslofjord. Ved Færder leirsted/gjestehavnen er det meget barnevennlige bademuligheter med godt tilrettelagt strand, og for bevegelseshemmede er det anlagt en fin rampe som hjelper en ut i vannet.
Øyas fineste sandstrand ligger helt nord på øya og heter Nordbukta. Flott halvmåneformet finkornet sandstrand.
Mange elsker å bade fra svaberg og da vil vi anbefale det flotte svabergbergområde helt i syd på øya. Ta utganspunkt i signalstasjonen og gå rett ned herfra. Det er bare å finne en fin og komfortabel spot på det store svabergområdet.. Legg ned et badehåndkle på det solvarme svaberget og hopp ut i krystallklart vann Ytre Oslofjord med havhorisont og utsikt til 3 fyrstasjoner.
Badeplasser

Rik sommerfuglbestand
Østre Bolæren har en spesielt rik sommerfuglfauna, som er knyttet til den rike mosaikken av naturtyper på øya. I 2006 ble det registrert 907 sommerfuglarter der, hvorav en rekke rødlistearter. Fire av artene var nye for Norge. Dette gjør øya til en av landets mest interessante lokaliteter for sommerfugler.

Bolærne Discgolfpark
Bolærne Discgolfpark er en bane som egner seg for hele familien. Dette er en nybegynnervennlig bane med morsomme utfordringer. Vinden kan være absolutt en morsom utfordring på denne banen.
Idretten startet i USA på 1960-tallet – like etter at frisbeen ble oppfunnet. Det finnes over 3000 frisbeegolfbaner rundt om i verden, og sporten har hatt en vekstrate på rundt 15% globalt de siste 10 årene. I Norge har antallet baner mer enn doblet seg i løpet av de siste 5 årene og det finnes nå over 60 baner totalt. En stor del av frisebeegolfens appell kommer av at det er enkelt å sette i gang. Det er en sport som alle kan drive på sine egne premisser. Frisbeegolf er en moderne idrett som kombinerer mosjon, sosialt samspill og glede av den omkringliggende naturen.
Frisbeegolf (også kalt Diskgolf) har vokst fra en marginalhobby til en populær sport blant mennesker i alle aldre. Idretten er i stor vekst over hele verden. I Skandinavia er det mer enn 450 frisbeegolfbaner. Sporten appellerer til alle. Både barn i skolealder og eldre kan spille frisbeegolf og ikke minst kan de gjøre det sammen. I tillegg rekrutterer frisbeegolf mange som har sluttet med annen aktividrett som vil ha en ny spennende fritidsaktivitet. Spillet er lett og forstå, rimelig å delta på og veldig engasjerende.





Gå kyststien
Opplev fantastisk natur og øyas kulturminner

Padling
Padlere i skjærgården mellom Fulehuk fyr og Østre Bolærne. Foto: Halden Padleklubb.
Padlehukene ved Nordbukta, øyas fineste badestrand. Ligger i le for solgangsbrisen. Foto: Halden Padleklubb
Drømmedestinasjon for padlere
Å padle til Østre Bolærne er en fantastisk opplevelse for både nybegynnere og erfarne padlere. Øya ligger vakkert til i ytre Oslofjord og er en del av Færder nasjonalpark – et eldorado for friluftsliv på vannet.
Turen ut hit byr på nydelig skjærgårdsnavigasjon mellom holmer og skjær, og du får oppleve fjorden på nært hold. På veien kan du se sjøfugl, svaberg og kanskje til og med en sel hvis du er heldig.

Å padle fra Fjærholmen på Nøtterøy eller fra Årås på Nøtterøy til Østre Bolærne er en flott og overkommelig padletur som gir deg en fantastisk naturopplevelse i den vakre skjærgården i Færder kommune. Turen passer for både nybegynnere og mer erfarne padlere – så lenge du følger med på værforholdene.
Dette er en tur som kombinerer ro, naturopplevelser og et snev av eventyr – en ekte perle for deg som vil utforske Oslofjordens øyrike med kajakk. Her har du et par forslag til padleruter til Østre Bolærne; dagstur fra Årås båthavn til gjestehavnen og serviceanlegget på Østre Bolærne. Det andre forslaget er en lengre overnattinmgstur fra Fjærholmen og Bolærne rundt hvor du til slutt ankommer nordbukta på Østre Bolærne hvor du gjør overnatting i padlehukene her.
Foto: Halden Padleklubb
Turbeskrivelse
Startpunkt: Fjærholmen, en populær badeplass og småbåthavn på Nøtterøy. Her er det lett å sjøsette kajakken.
Startpunkt: Årås småbåthavn egner seg svært godt for å starte en padletur ut i Færders skjærgårdsparadis
Lengde fra Fjærholmen: Ca. 12 kilometer én vei, avhengig av rutevalg. Følger du ruten vi har satt som forslag i kartet, så er ruten lagt opp slik at du får se alle Bolærne-øyene godt fra kajakken ved at padleruten går rundt de største øyene. Turen passer både nyebegynnere og erfarne padlere. Nybegynner vil kanskje oppleve turen som lang, men ikke krevende teknisk. Ankomst Østre Bolærne er satt til Nordbukta der padlehukene ligger.
Lengde fra Årås: Ca. 7-9 kilometer avhengig av rutevalg. Padleruten vi har satt som forslag i kartet er på 7,5 km, Ankomst Østre Bolærne er satt til gjestehavnen og servicestedet på Østre Bolærne. Her finnes også kiosk, kafe og spisested, serviceanlegg, disc-golf park og badestrender. Kyststien starter her. Veldig fint utgangspunkt for å staret en tur på øya.
Tid: 1,5–4 timer padling, avhengig av tempo og vind.
Rute: Du padler ut gjennom sund og mellom småøyer som Fulehuk og Mellom Bolærne før du ankommer Østre Bolærne. Det er mulig å legge inn korte pauser på holmer og svaberg underveis.
Hva du kan oppleve underveis
Skjermet farvann i starten, med glidende overgang til mer åpent hav etter hvert.
Rikt dyre- og fugleliv, spesielt i området rundt nasjonalparken.
Svaberg og små bukter hvor du kan ta en pause eller spise matpakken.
Fantastisk utsikt mot horisonten og skjærgården.
Fremme på Østre Bolærne
Øya har padlehuker (enkle overnattingsplasser) til fri bruk for kajakkpadlere.
Du finner også gjestehavn, toaletter og turstier, samt spennende kulturminner fra krigstiden.
Perfekt for en helgetur med overnatting, eller som del av en lengre padleekspedisjon.
Padlehuker for overnatting
På Østre Bolærne finnes det padlehuker, enkle overnattingsplasser spesielt tilrettelagt for kajakkpadlere.
Disse ligger naturskjønt til nær vannkanten og passer perfekt for deg som ønsker å:
Overnatte trygt og lovlig i nasjonalparken
Sove under tak, men fortsatt være tett på naturen
Fortsette padleturen dagen etter, uthvilt og klar
Padlehukene er gratis å bruke, og det er førstemann til mølla. Husk å ta med egen sovepose og liggeunderlag, samt respektere naturen og andre besøkende.
Tips for turen
Start gjerne fra steder som Fjærholmen, Årås, eller Nesbrygga.
Følg med på vær og vind – ytre Oslofjord kan være værutsatt.
Ta med vann, mat og kart – det finnes ikke butikker på øya.
Nyt solnedgangen fra svabergene – det er en opplevelse du sent vil glemme.
Tips før du drar
Sjekk vær og vindforhold, spesielt hvis du padler alene eller med lite erfaring.
Bruk redningsvest, og ha med kart, ekstra klær og mat.
Det kan være strøm og bølger nær de åpne delene av fjorden – vær forberedt.
Husk allemannsretten og etterlat naturen slik du fant den.
Fotograf for de tre bildene: Halden Padleklubb.

Spisesteder
Ved båthavnen finner du Kompasset kafé og restaurant, som også har en uteservering. På sommeren har restauranten egen barnemeny, skalldyrbuffet og mer. Utenfor hovedsesong er menyen begrenset til enklere middagsretter. Åpningstider Restaurant Kompasset kafé og restaurant fra 23. juni til 19. august: Alle dager kl. 13.00 - 21.00

Kiosk
Ved havna ligger også en kiosk, der du kan få kjøpt nystekte rundstykker og andre kioskvarer.
Åpningstider kiosk 23. juni til 19. august:
Alle dager kl. 09.00 - 19.00

Overnatting
Utleie av selskapslokaler
Signalstasjonen
Signalstasjonen ble bygget av forsvaret på 1990-tallet for å overvåke Oslofjorden, og er strategisk plassert på det høyeste punktet på Østre Bolæren. Her er det en fantastisk utsikt over Ytre Oslofjord, fra Hurumlandet i nord, Østfoldkysten, øyriket i Nøtterøy og Tjøme og langt ut i Skagerak i sør. I dag leies signalstasjonen ut som selskapslokale til familier og små grupper på 15 til 20 personer.
Priser
Utenom sesong (1. desember–31. mars)
Leietaker ordner selv alt praktisk og vasker ut etter seg, tar med søppel og rydder.
Pris: 1 000,- per dag.
Hovedsesong (1. april–30. november)
Enkel mat og drikke kan bestilles av Kompasset Café og restaurant, eller man kan ta med medbrakt.
Kan leies til selskaper.
Pris: 2 500,- per dag inkl. utvask.
For booking, kontakt:
Alex Rossitto
Daglig leder Østre Bolæren
Tlf.: 40 91 05 09
E-post: alex.rossitto@faerder.kommune.no
Naustet
Naustet er et hyggelig selskapslokale som ligger nord-vest på øya Østre Bolæren. Her kan grupper på opptil 50 personer samles for middag, konferanse eller andre sammenkomster.
Priser
Utenom sesong (1. desember–31. mars)
I denne perioden kan man leie Naustet og ta med mat og drikke. Leietaker ordner selv alt praktisk og vasker ut etter seg, tar med søppel og rydder.
Pris: 500,– per dag.
Hovedsesong (1. april–30. november)
I hovedsesong må mat og drikke bestilles av Kompasset Café og restaurant. Det er ikke mulig med medbrakt i denne perioden. Ingen leiepris.
For booking, kontakt:
Alex Rossitto
Daglig leder Østre Bolæren
Tlf.: 40 91 05 09
E-post: alex.rossitto@faerder.kommune.no
Kart Østre Bolærne
Se også turistkart for Færder og Bolærne ved å klikke på kartet nedenfor:
Slik reiste vi med båt fra Årås småbåthavn til Østre Bolærne. Se også hvordan vi gikk kyststien på øya.