
Bekransninger og taler
17. mai - Bekransninger og taler
17. mai - Bekransninger og taler
På nasjonaldagen legges det ned krans ved en rekke gravsteder og monumenter i hovedstaden, for å minnes flere av Norgeshistoriens viktigste skikkelser. Her finner du oversikt over bekransningene i regi av Oslo kommune.
Om bekransningene
Bekransningene skjer mellom kl. 8 og kl. 9 på morgenen 17. mai.
Gangen i hver enkelt bekransning er at det holdes en kort tale før kransenedleggelsen og et kulturelt innslag. Mange Osloborgere møter opp for å starte nasjonaldagen med flotte ord og historisk sus på en eller flere av bekransningene.
Talerne er invitert av 17. mai-komiteens medlemmer, hvor hvert enkelt parti inviterer én taler. Unntaket er Utdanningsforbundet, som inviterer en elev fra skolen som går først i barnetoget til å tale ved Henrik Wergelands grav.
Taler og bekransninger på Akershus festning
08:00: Nasjonalmonumentet. Tale: Stortingspresident Masud Gharahkhani. Forsvarets Stabsmusikkorps spiller. Æresavdeling fra Hans Majestet Kongens Garde.
08:30: Minnesmerket over patrioter som ble skutt på Akershus festning under krigen. Tale: NROF. Æresavdeling fra Hans Majestet Kongens Garde.
09:00: Statuen av generalløytnant Otto Ruge i Minnelunden. Tale: Kadett fra krigsskolen. Æresavdeling fra Hans Majestet Kongens Garde.
Retterstedet på Akershus festning
Nasjonalmonumentet på Akershus festning

Vår frelsers gravlund

08:30: Kong Haakon VII’s statue på 7. juni-plassen
Kransnedleggelse ved stortingspresident Masud Gharahkhani
Æresavdeling og korps fra Hans Majestet Kongens Garde

Slottsparken
08:00: Statuen av Camilla Collett i Slottsparken.
Tale: Khalid Salimi
Kulturinnslag: Kvindelige Studenters Sangforening synger
Invitert av SV
Khalid Salimi er en norsk-pakistansk menneskerettighetsaktivist, forfatter og kulturkritiker, kjent for sitt mangeårige engasjement for antirasisme, minoritetsrettigheter og kulturelt mangfold. Salimi er medgrunnlegger av Antirasistisk Senter og SOS Rasisme.

Krigsseilermonumentet på
Bygdøy
Med dyp respekt og takknemlighet
Krigsseilermonumentet på Bygdøy er et minnesmerke over krigsseilerne under andre verdenskrig. Det ble utforma av Joseph Grimeland, og står ved Norsk Maritimt Museum på Bygdøynes i Oslo. Kong Olav V avduket sammen med seks krigsseilere monumentet den 27. september 1980.
Monumentet består av en sokkel med innskrift, og en skulpturgruppe som viser sjømenn i en redningssituasjon. Innskriften lyder:
I den annen verdenskrig 1939–1945 deltok over tusen norske skip fra handelsflåten og Marinen. De uførte utallige militære oppdrag og fraktet 145 mill. tonn last av uvurderlig betydning for den allierte seier. Handelsskipene ble bevæpnet og mer enn halvparten gikk tapt. Farer og slit satte spor på de fleste av de 35000 krigsseilere. 4500 omkom i kampen for Norges frigjøring. Våre sjøfolks mot og lojalitet vil for alltid bli minnet med dyp respekt og takknemlighet.
PROGRAM 17. MAI 2025
08:30: Krigsseilermonumentet på Bygdøy. Tale: Geir Hågen Karlsen
Ferge går fra Rådhusbrygga kl. 08:00, med retur etter bekransningen
Kulturinnslag: Oslo Damekor synger
Invitert av Fremskrittspartiet
Geir Hågen Karlsen
Geir Hågen Karlsen er tidligere oberstløytnant i Hæren. Karlsen ble hyppig brukt som ekspertkommentator om Ukraina-krigen av NRK. Han har vært hovedlærer ved Stabssskolen og Forsvarets Høgskole, og mottok i 2023 Hærens fortjenestemedalje. I dag jobber Karlsen som kommunikasjonsrådgiver.
Det vertikale bilde av Krigsseilermonumentet er fotografert av Chris Nyborg - Creative Commons Attribution ShareAlike Non-Commercial Non-Derivative 3.0

Eidsvolls Plass kl. 09:00
Tale ved Christian Frederik-statuen
Tale: Stortingspresident Masud Gharahkhani
Kvindelige Studenters Sangforening og elever fra Vålerenga skole synger, og Bryn skoles musikkorps spiller
-
Krist kirkegård (Hammersborg)
09:15 Oberst Krebs’ grav på Krist Kirkegård (Hammersborg).
Tale: Kadett fra krigsskolen.
Æresavdeling og korps fra Hans Majestet Kongens Garde.
-
Stensparken
08:30: Sigrid Undsets skulptur i Stensparken. Tale: Synnøve Dørum
Kulturinnslag: Bolteløkka jentekor synger
Invitert av Partiet Sentrum
Synnøve Dørum er en engasjert samfunnsdebattant, aktivist og influenser med et stort engasjement for litteratur og kultur. Hun brenner spesielt for sosial likhet, psykisk helse og kvinners rettigheter. Dørum har vært åpen om at hun har autisme for å minske stigma rundt diagnosen.
-
Torshovparken
08:00: Bysten av Fernanda Nissen i Thorsovparken.
Tale: Sigrid Bonde Tusvik.
Kulturinnslag: Torshovkorpset og Korps United spiller
Invitert av Arbeiderpartiet
Sigrid Bonde Tusvik er komiker, samfunnsdebattant, sakprosaforfatter, podkaster og programleder. Hun er kjent for å gi moderne feminisme et ansikt gjennom sine kronikker og humorshow, og har en uredd formidlingsevne som vekker oppmerksomhet også blant unge.
-
Gamlebyen gravlund
08:30: Christian Magnus Falsens grav på Gamlebyen Gravlund.
Tale: Yohan Shanmugaratnam
Kulturinnslag: Oslo Janitsjar spiller
Invitert av Miljøpartiet De Grønne
Yohan Shanmugaratnam er en profilert forfatter og journalist som kom til Norge fra Sri Lanka som seksåring. Hans krysskulturelle bakgrunn sammen med en sjelden formuleringsevne har gjort ham til en betydningsfull talsmann for utfordringene som møter andregenerasjons innvandrere og deres foreldre.